SERVICII de FORMARE PROFESIONALA CONSULTANTA IN MANAGEMENT DE PROIECT SI DEZVOLTARE INSTITUTIONALA

 

 

 

 

CURS FORMARE INITIALA MEDIATOR

BUCURESTI 21.07 - 03.08.2014 

 

 

Accesibilitatea şi inițierea justiţiei restaurative.

Aspecte teoretice și practice privind referirea

conflictelor penale către mediere

 

Despre justiția restaurativă

Justiţia restaurativă aduce în prim plan răul produs de comiterea unei infracțiuni şi oferă soluţii constructive din punct de vedere social.Acest lucru se face de obicei prin practici cum ar fi medierea între victimă și infractor sau medierea penală. Cele mai multe studii realizate până în prezent au arătat că practicile de tip restaurativ sunt mai eficiente în repararea răului produs de infracțiune decât soluțiile date de justiția tradițională, victimele şi infractorii aratând interes atunci când li se oferă posibilitatea de a participa. Cu toate acestea, practica rămâne foarte limitată în majoritatea ţărilor europene, un număr mic de cazuri fiind referite către birourile specialiștilor în rezolvarea conflictelor pe care amiabilă, fapt care arată că potenţialul justiţiei restaurative nu este atins. De asemenea, studiile mai arată că majoritatea victimelor şi infractorilor ar dori să participe la procese de tip restaurativ, chiar şi atunci când nu li se oferă acces la astfel de proceduri, şi că numărul de persoane care refuză procedurile de justiţie restaurativă este limitat.

Grupul țintă

Cursul a fost conceput pentru a fi util atât mediatorilor, cât şi altor profesionişti din sfera justiţiei penale, precum ofiţeri de poliţie, procurori, judecători, avocaţi, personal al unităților penitenciare, consilieri de probațiune, asistenţi sociali care oferă servicii sociale victimelor și infractorilor, consilieri de probaţiune şi alte persoane interesate.

Mediatorii autorizaţi care participă la acest curs primesc 12 puncte profesionale, conform hotararii Consiliului de Mediere. Asistenții sociali înscriși în Colegiul Național al Asistenților Sociali primesc pentru participarea la acest curs 2 credite profesionale.

Conținutul cursului

Acest curs are la bază rezultatele proiectului ”Accesibilitatea și Inițierea Justiției Restaurative” desfășurat de Forumul European pentru Justiție Restaurativă în parteneriat cu alte opt organizații europene printre care și Asociația Școlilor de Asistență Socială din România.

Cursul oferă o platformă interactivă pentru înţelegerea barierelor în calea accesibilităţii şi iniţierii procedurilor restaurative şi pentru explorarea modalităţilor de depăşire a acestora. În cadrul cursului sunt examinate diferitele metode care pot fi utilizate pentru a îmbunătăţi practica şi pentru a creşte probabilitatea ca victimele şi infractorii să participe la proceduri de justiţie restaurativă. Cursul urmăreşte să ofere participanţilor idei concrete şi competenţe noi cu privire la modul de îmbunătăţire a practicii proprii şi a cooperării cu alte părţi interesate. Aceste aspecte vor fi analizate folosind metode experienţiale şi participative, cum ar fi discuţiile, studiile de caz şi jocurile de rol.

Despre formator

Anamaria Szabo este de profesie asistent social specializat în domeniul justiției penale. Din 2007 este cadru didactic în cadrul Facultății de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din Bucureşti, din 2010 este Coordonator de proiecte și Membru fondator în cadrul Asociației Școlilor de Asistență Socială din România, din 2011 este formator autorizat CNFPA, iar din 2014 este mediator autorizat. De mai bine de 10 ani și-a canalizat energia pentru a înțelege resorturile care stau în spatele eficienței practicilor și proceselor de tip restaurativ. În 2006 a devenit membru activ în Forumul European pentru Justiție Restaurativă, în 2010 a realizat primul său studiu pe tema justiției restaurative în România, iar în 2014 a început dezvoltarea site-ului www.justitierestaurativa.ro. Este co-autor al primului Ghid de mediere penală conform noilor reglementări penale de la 1 Februarie 2014 (Editura CH Beck), alături de jud. Cristi Danileț și mediatori Ion Dedu și Andreea Răduț.

Formatori coordonatori: Ion Dedu și Andreea Răduț.

Calendar

Ploiești                 31.05.-01.06.2014

București             07.06.-08.06.2014

Constanța           21.06.-22.06.2014

Brașov                  28.06.-29.06.2014

Pitești                   05.07.-06.07.2014

Detalii înscriere

Un maxim de 15 participanți se pot înscrie la fiecare curs. Taxa de participare este de 450 lei (include costurile de organizare și desfășurare a cursului, suportul de curs, coffee break și certificatul de participare). Pentru înregistrare sau mai multe informaţii: Andreea Răduț, 0744.357.872, andreea.radut@trainingpro.ro.

Agenda cursului

Pro Training 

Cursuri open autorizate ANC si Consiliul de Mediere

Derulam programe de formare profesionala autorizate de Autoritatea Nationala pentru Calificari, cursuri autorizate de Consiliul de mediere, precum si seminarii ...

read more

Consultanta

PRO TRAINING CONSULTING & EVENTS

consultanta in afaceri si management

consultanta in comunicare si relatii publice

organizare conferinte si evenimente

dezvoltare idei de proiecte

 

read more

Contact:

Andreea Radut 0744.357.872 andreea.radut@trainingpro.ro