Cand ne oprim din invatat?

In societatea contemporana succesul este asigurat prin adaptarea la nou si dezvoltarea continua personala si profesionala. Conceptul de invatare pe parcursul intregii vieti defineste o continua adaptare si evolutie la nivel personal. Abraham Lincoln spunea “Nu ma incred in cel care nu este mai intelept astazi decat ieri”, pregatirea continua fiind cea care da plus valoare atat in plan personal, cat si profesional.

Majoritatea oamenilor asociaza invatarea cu educatia formala desfasurata in scoala. Ni se spune, de la o varsta frageda, ca ar trebui sa “obținem o educatie buna”.

O educatie formala si certificarile rezultate sunt importante. Educatia poate maximiza potentialul nostru de a gasi locuri de munca mai bune, de a castiga mai mult si, poate, de a avea mai mult succes in cariera.

Cu toate acestea, “scoala” este doar un singur tip de invatare. Exista multe alte oportunitati de a acumula in continuare cunostinte si de a va dezvolta abilitatile necesare de-a lungul vieții.

Invatarea este un proces continuu, invatam in mod inevitabil si tot timpul. Invatarea pe tot parcursul vietii este despre crearea si mentinerea unei atitudini pozitive fata de invatare, atat pentru dezvoltarea personala, cat si profesionala. Ea trebuie sa fie un act deliberat si voluntar.

5 lucruri de care trebuie sa tineti cont pentru a va dezvolta abilitatile de invatare continua:

  • Cititi: incepeti mereu sa cititi o carte; nu perioada in care o terminati este importanta, ci deprinderea in sine de a citi. Alocati-va cel putin 30 minute pe zi pentru a citi.
  • Socializati: participati la evenimente si la intalniri cu profesionisti, cu oameni inteligenti care au ceva de spus in domeniul lor de activitate. Schimbul de experienta, discutiile libere, networking-ul sunt castiguri incomensurabile pentru dezvoltarea dumneavoastra
  • Aplicati practic: participati la seminarii, workshop-uri, traininguri de dezvoltare personala, soft skills si de dezvoltare a competentelor specifice profesiei dumneavoastra
  • Tineti pasul cu tehnologia: o adaptare continua la noile tehnologii este absolut necesara pentru a face fata solicitarilor sociale si dinamismului informational
  • Aveti incredere in fortele proprii: exersati-va in fiecare zi vointa, doriti-va mai mult, motivati-va sa mergeti mai departe, ganditi pozitiv, faceti-va planuri de viitor si tineti-va de indeplinirea lor cu incredere!

Cand ne oprim din invatat? Niciodata. Fiecare zi va veni cu ceva nou in viata noastra, important este modul in care acumulam, procesam si folosim ceea ce primim.

Andreea Radut

septembrie 24, 2018